2013. február 5., kedd

A felügyeleti jog visszásságai jogrendszerünkben


A jelenemben felvetődő kérdések kapcsán sokat olvasok a neten....
ehhez a kis csokorhoz szerintem túl sok hozzáfűznivaló nem szükséges....
Sajnos nemcsak hogy apasági nyilatkozatot nem tehet egy apa ha a nő nem akar ebben együttműködni; de az sem számít a törvény szerint, hogy miért nem él valaki közös háztartásban a gyermekével....  ha a gyermekkel élő szülő nem akar közös felügyeletet, akkor nincs....

http://seveled.cafeblog.hu/2013/01/14/csokkenti-a-vitakat-a-kozos-szuloi-felugyeleti-jog/

"...közös szülői felügyeleti jog esetén a feleknek egyenlő jogaik és kötelezettségeik vannak, így kétszer is meggondolják, borsot törnek-e a másik orra alá, hiszen az ugyan olyan eszköztárral tud visszatámadni. Ha belegondolunk, valós… Mi az átlagos eset ma Magyarországon? A feleségnek elege van, meg akar szabadulni a férjétől, beadja a bontót, és ha a férje a feje tetejére áll, akkor sem kapja meg a közös szülői felügyeleti jogot, mert ezt a magyar jog kizárja. Vagyis válás után a feleség szinte azt tehet, amit akar – gyakorlatilag csak az óvoda, iskola választásban kell kikérnie az apuka véleményét, de mi van ha nem teszi? Semmi…  Tehát akinek megvan erre az indíttatása, az a végsőkig szórakozhat apukával, vagy extrém módon ki is zárhatja a gyerekek életéből. Apuka marad a finanszírozó – mint tartásdíj fizetésre kötelezett  egyén – és minden második hétvégén ingyen babysitter. "
"....nem igaz, hogy csak a férfiak negatív diszkriminációjának megszüntetésére szolgál a közös szülői felügyeleti jog bevezetése, hanem a gyermekek kiemelt érdeke is ez lenne"


http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

72. § (2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
91. § (3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.



http://www.ugyved.hu/csaladjog.php/

 "Ha a különélő szülők nem tudnak megegyezni a közösen gyakorolt szülői felügyeleti jog tekintetében, a döntés - a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú tartózkodási helyének kijelölése kivételével - a bíróság hatáskörébe tartozik.
A bíróságnak és a gyámhatóságnak a szülői felügyelettel kapcsolatos eljárása során - elháríthatatlan akadály esetét kivéve - mindkét szülőt meg kell hallgatnia."


 http://www.jogiforum.hu/forum/35/11496.2.0

Magyarország a családjogi középkorban él, és ezt egyéni érdekek tartják fenn. A szülők között évekig elhúzódó konfliktusok legnagyobb részét maga a családjog szítja, hiszen elképesztő mértékű ellenérdekeltséget teremt. Csak a saját tájékozatlanságát minősíti az, aki jogi végzettséggel azt hirdeti, hogy a magyar jog közös szülői felügyeletet biztosít a "szünetelő" különélő szülők számára. Ez ugyanis szándékos megtévesztés.
Már 2005-ben elhangzott neves szakértő szájából, hogy a szülői státusz automatikus szüneteltetése - ami a korábbi diktatúrák szüleménye - fenntarthatatlan, mert hozzájárul a magyar jogrendszer negatív nemzetközi megítéléséhez. Valószínűleg a családi élethez való alapvető emberi jogot sérti. Ennek ellenére máig változatlanul alkalmazzák, a LB sem avatkozott be.
Belgiumban a válás nem női kívánságműsor. A társadalmi problémák megoldása céljából 2006 szeptemberben hatályba lépett a közös - pl. 7/7 napos - váltott szülői felügyeletet, de úgy, hogy az tényleg elérhető legyen. Ez azt jelenti, hogy elég, ha az egyik szülő kéri, ha a feltételek adottak a bíróság első helyen ezt alkalmazza. Már az első három évben a válások 45%-a közös váltott szülői felügyeletben végződött, bírói jóváhagyással.
Sorolhatnám a többi országot. De csak a szomszédos Szlovákiát említeném még meg, ahol 2010 július óta hasonló változás történt. A közös váltott felügyeletet a bíróság köteles egy szülő kérelmére mérlegelni.
Miért terjed ilyen erőteljesen a váltott felügyelet ? Azért, mert a gyermek joga és érdeke, hogy mindkét szülőjénél a saját családjában nevelkedhessék, és megkapja a szülői nevelést. Ezen túl alkotmányosságot és jogbiztonságot biztosít a hosszú távú döntéseknek, pl. a gyermekvállaláshoz.
Eurocsalád Munkacsoport
"Generációváltást a családjogban !"



1 megjegyzés:

  1. Most valok egy eves babank van,de szinte semmi eselyem hogy a gyermekem velem eljen mert ferfi vagyok.Inkabb az en meggondolatlan fiatal felesegemnek itelik a gyermekem,aki most is bulizik pasizik es lusta meg a gyerekunket levinni a jatszoterre.Eddig is a gyerekunk lathatasaval zsarolt,ezutan sem lesz mashogy.Pici lanyunk imad engem es o az en eletem ertelme.Mar ketsegbeesesemben azt fontolgatom hogy elszokok gyermekemmel olyan orszagba ahol egy ferfitol soha nem vehetik el a gyereket.Nem akarom anyukajat kivonni a gyerek eletebol de szeretnem ha felfogna hogy nem lehet egyereket rangatni felhasznalni a masik szulo ellen,es a szeretet az erkolcs es az egeszsegre neveles legyen az elso.Amennyiben egy szulonek nem ez az elso akkor az ne neveljen gyereket,mert nem tudja jopeldajaval elore segiteni a gyereket az eletben.Az ilyen szulok miadt van annyi serult lelkuletu gyerek.De a jogalkotokat ez nem zavarja egy picit sem,csak legyen gyorsan vege,a gyerek meg az egyik szulo meg igy jart.En csaladcentrikus vagyok,inkabb vagjanak fat a hatamon minthogy elhaggyam a csaladom.Es megsem en fogom nevelni a lanyunkat,hanem az a szulo akinek a pasizas a frizuraja es a tarsasagi oldalak az elsok az eleteben.Koszonom Magyarorszag.Orom itt elni.

    VálaszTörlés