2013. február 19., kedd

"Azt kérdezed tőlem, hogyan vártalak?"


 


Egyszerre tölt el egészséges izgalomtól fűtött várakozás és félelem mikor arra gondolok, hogy hamarosan megszületik a pici.
Mit sem sejt arról, hogy milyen bonyadalmak előzik meg jövetelét.... vagy mégis?
Sok helyen olvas az ember arról, hogy Pocaklakóként is sok mindent érzékelnek a külvilágból .... és bár biztosan nem tudatos észlelések, tehát pl annak hiányát nem tudják, hogy megnyugtató apakéz nem óvta, simogatta, nem beszélt hozzá a "nem-anya".... de vajon mindez miképp hat fejlődésére? Biztosan ezt is elemezgették már hozzáértők....

Gyakran hallunk a csonka családban felnövő feminalizálódó fiúgyermekekről és a férfiasodó amazonpalánákról....
Azt gondolom, nem is az a legnagyobb baj, ha a szülők valami oknál fogva úgy döntenek, hogy nem élnek a hétköznapokban tovább együtt.... hanem az, hogy mennyire oldják meg azt felnőtt, értelmes emberek módjára, hogy a gyermek körül továbbra is ketten szülők maradjanak, még akkor is, ha újabb partner lép az életükbe.

Szép dolog a magyar jog  családvédelme, hogy kiszolgálja, előbbre helyezi azt, hogy egy gyermek családban nőjjön fel.... de amit olvasok, hogy ilyen esetben akár a vér szerinti apa jogát az apaságra is háttérbe helyezik....ez szerintem nem épp a gyermek érdekét szolgálja.....főleg ha az apa valóban apa akar lenni és félretéve a volt partnerkapcsolat esetleges problémáit maximálisan kiállna a gyermekéért.

Ez bár nagyon szaknyelven van írva, de nekem egyértelmű, hogy a gyermeknek joga van a vér szerinti apjához  ahogyan az anyjához .... és az utolsó sort én úgy értelmezem, hogy a törvényes képviselő... tehát egy egyedülálló anya tekintetében az anya--- jogellenes dolgot tesz, mikor nem működik együtt az apasági nyilatkozat megtételében, azaz megfosztja gyermekét az apjától.

"„A vérségi származás kiderítése, illetőleg az arra vonatkozó törvényi vélelem vitatása, kétségbevonása, mindenkinek a legszemélyesebb joga, amely az Alkotmány 54. § (1) bekezdésében írt „általános személyiségi jog” körébe tartozik. Az Alkotmány 54. § (1) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az emberi méltósághoz, amelytől senkit sem lehet önkényesen megfosztani”. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az „általános személyiségi jog” részét képezi az önazonossághoz és önrendelkezéshez való jog is. Az önazonossághoz és önrendelkezéshez való jog pedig azt is magában foglalja, hogy mindenkinek a legszemélyesebb joga vérségi származását kideríteni, vérségi jogállását kétségbe vonni vagy felkutatni, illetőleg az, hogy vérségi származását - a vérségi kapcsolatban közvetlenül érintettek körén kívül - senki ne tegye vitássá. Ennek a jognak az elvonása a mások által lefolytatott korábbi perléssel, amelynek eredménye kétségbevonhatatlan és felülvizsgálhatatlan, a gyermek identitásához való jogát sérti és ez egyben az alkotmányosan védett általános személyiségi jog megsértésével jár”. Az Alkotmánybíróság ezért megállapította, hogy a gyermek vérségi származása kiderítéséhez való jogának a törvényes képviselő korlátlan perindítási jogosultsága útján történő végérvényes elvonása alkotmányellenes"

forrás 


Nem tudom mit fog bennem is kiváltani az a pillanat mikor végre megszületik.... Miképp fog bennem talán egy pillanat alatt egyértelművé válni, hogy az anyuka önhatalmú intézkedései ide vagy oda miképp fogok viszonyulni hozzá...
Nem tudom, ha eltelik pár hét és az anyukában esetleg rendeződnek gondolatok, érzések.... le tudunk-e ülni és mindenki számára megnyugtatóan megbeszélni a hogyan tovább kérdéseit....

Most csak a várakozás, a sok "ha" és talán időszaka van....
A lényeg, hogy rendben menjen a szülés és mindketten egészségesek legyenek.
A többi majd kiderül. 



   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése