2013. február 5., kedd

Jogi önellentmondás



"Ha szembesül vele, hogy nem az ő egyszemélyes játéka és beleszólok a névviselésbe is és a felügyeleti jogomról sem mondok le...ez milyen konfliktust szül majd?"

Azóta már tudom.
Szándékom szerint a gyermek érdeke, hogy mindent megbeszélve rendezzünk/döntsünk el körülötte.... Ennek mikor hangot adtam, akkor szembesültem a számomra nem meglepő reagálással a nekem szegezett kérdéssel, hogy "Cirkuszt akarsz!?"

Nem.

Sajnos ott nem várható megbeszélés alapú nevelés a legjobb szándékom ellenére sem ahol azt, ha véleményem, javaslatom van és egyenreangú szülőként ennek hangot adok ott nem a gyermek érdekeit nézi a másik hanem velem való csatározásnak tekinti a jelen tennivalóit, elrendezni valóit.

Hozzá-m-szólás:
"Ha szembesül vele, hogy nem az ő egyszemélyes játéka és beleszólok a névviselésbe is és a felügyeleti jogomról sem mondok le...ez milyen konfliktust szül majd?"
Nagyon egyszerűt. Kérni fogja a gyermek nála való elhelyezését, amit a bíróság nyilvánvalóan meg fog ítélni, Neked pedig szünetelni fog a felügyeleti jogod. Emellet vélhetően - mivel külföldön dolgozol - igen tetemes gyerektartás-díjat is megítélnek majd.
Akármilyen kegyetlenül hangzik, sajnos a gyermeked az ő "egyszemélyes játékszere".
Sajnálom...
Az sem kizárt, hogy pontosan ennyit akart csak tőled. Biztos vagy benne egyébként, hogy orvosilag igazolhatóan nem lehet gyereke? Nem csak a férjénél volt bibi?
laikus fórumlátogató"

 Én:
"Az elhelyezés nem kérdés, emberileg sem tenném meg ennek támadását, hisz oly rég vágyott gyermekre...ezzel azonban nem szűnik meg a felügyeleti jogom tudtommal,azt csak akkor szüneteltetik vagy szüntetik meg ha a külön élő szülő veszélyezteti a gyermeket; de utána fogok jogilag ezeknek a dolgoknak járni. Támogatni tartási díj megítélése nélkül is tisztességesen támogatom a gyermekem.
A mi és hogy volt, miért ....?
A jelenben az a lényeg, hogy a szülés rendben legyen, egészségesek legyenek.
A gyermekem viszont nem hagyom... mint apának vannak jogaim, gondolom."
"Az elhelyezés után csak akkor nem fog szünetelni a felügyeleti jogod, ha a szülőtársad is kéri a közös szülői felügyeletet:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
72. § (2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
91. § (3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.
laikus fórumlátogató"
"Csak laikus vagyok, de úgy tudom, hogy ha a jogszabályból nem is egyértelmű ("kivéve, ha a szülők kérelmére" - ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy csak ha mindketten kérik), a gyakorlat az: ha bármelyik szülő tiltakozik ellene, akkor nincs közös felügyelet.
Ezzel ugyan koncepcionálisan ellent mond az alábbi jogszabály:
72. § (3) Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.
Azaz a szülő kérelmével ellentétesen is fenntarthatja a bíróság a közös felügyeletet.
Jogászok, valaki öntene egy kis tiszta vizet?
laikus fórumlátogató"

"Jól mondod. Önellentmondásos a szabály.
www.kbs-ugyved.hu"





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése